05 oktober, 2007

Ymse titter litt på statsbudsjettet

- Åh, var det i dag det, tenkte Ymse da hun våknet til nyhetene halv ti og hørte hallodamen si at statsbudsjettet ble lagt fram om kun kort tid, og at noen i Studenunionen forventet at regjeringen tildelte mer av budsjettet til høyere utdanning og da især studentene. Studentunionens mål angående studielån er noe sånt som at en skal ha rundt 11 000,- å leve på i måneden. Ymse skriver 'noe sånt' fordi hun fortsatt var litt i halvsøvne.

Så ble bomben sluppet, mens Ymse var på badet og stirret inn i speilet mens hun puttet sort på øynene og kjemmet luggen sin som begynner å bli ganske lang, og derfor ganske emo.

Mens Ymse står og lager seg frokost er det nyheter igjen.
- Passgebyret vil bli redusert fra dagens 900 kroner til 450 kroner...
- Woho! utbryter Ymse som trenger nytt pass til Sør Amerikaturen sin, samtidig som brødskivene spretter opp av brødristeren liksom for å joine jubelstunden.
- ...fra nyttår, avslutter nyhetsdamen.
- Åh faen, sier Ymse furtent og smører på brødskivene sine. Rekker man å lage pass over nyttår når man skal dra 22. januar?

Og så er turen kommet til studielånet.
Renten går opp med 2,56% - kanskje ikke så mye i det korte løp, men i det lange løp - som er det vi snakker om når man skal betale ned studielån - så blir det jo en del, da. Fysjom. Ymse fnyser litt og trøster seg med at det enda er noen år til hun skal få stressymptomer av å tenke på tilbakebetalingen av studielånet.
And then: Ymse skvetter nesten litt når hun hører at studielånet er blitt satt opp med 84 900,- i studieåret. Gode nyheter!
Men vent - hvor mye var det på da?
82 900,- ja. Akkurat. 2000,- ekstra, fordelt på 10 måneder blir det 200,- ekstra i måneden. *KREMT* Som jo egentlig bare betyr, som Ymse finner ut etter litt søking på internett, at lånet er blitt justert i tråd med forventet prisvekst. SKUFFA!
- Hvordan kan det bli noen framtid når man ikke satser på framtiden? tenker Ymse.

Men regjeringen har vært litt flinke, må Ymse innrømme. De plusser på 1,2 milliarder til forskning, så kanskje flere blir i Norge og studerer istedet for å dra til utlandet hvor regjeringene ofte er litt rausere med den posten på budsjettet.
- Det hadde jo vært moro, om Norge hadde masse studenter som forsket ut fine ting, tenker Ymse.
Regjeringen har også satt av penger slik at det kan bli bygget rundt 670 nye studentboligere i Norge, kjempeflott! Kanskje studentene i Oslo slipper å bo i brakker (de fikk vel heller ikke lov etterhvert), og kanskje Fantoft Studentboliger i Bergen kan fortsette oppussingen og bli kjempefint!

Men generelt sett har ikke regjeringen vært snille mot studentene. I fjor kuttet de med 274 millioner, og fint lite blir tilbakeført i budsjettet for det kommende året. Norsk Studentunion skriver at:
- Fjorårets kutt i basisbevilgningene på 274 millioner er ikke tilbakeført i år, noe som fører til et fortsatt kraftig kutt i sektoren. Grunnen til at dette ikke har fått store utslag på årets budsjett ved universitetene er at de har brukt av oppsparte midler. Disse midlene er nå brukt opp, og vi frykter hva slags konsekvenser dette vil ha for sektoren.
- Uffda. Dette kan jo bli...ehrm...spennende, tenker Ymse og rister litt på hodet over regjeringen som hun egentlig har veldig stor tro på.

MEN, den har gjort andre gode ting. Det er en grunn til at Sponheim kaller Djupedal for barnehageministeren, og barnefamilier får det også litt bedre. Dieselbiler blir dyrere, regjeringen gjør det mindre lurt å bruke bil - kanskje flere tar bussen eller kjører sammen ? Det hadde jo vært fint.

Ymse skal ærlig innrømme at hun ikke har lest hele statsbudsjettet, og ikke kommer til å gjøre det. Hun er som mennesker flest, og bryr seg om det som angår henne og litt utover det. Og hun syns ikke det er så ille, for hvem er det som leser hele statsbudsjettet, da ?

(Kilder hentet fra Dagbladet.no:Statsbudsjettet 2008, Nsu.no, NRK P3.)

Ingen kommentarer: